Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ.Α.Π. & ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ" αριθ. πρωτ 381/8-10-2012 κατέθεσε στην Εισαγγελεία του Αρείου Πάγου ο Πλωτάρχης εα Πάνος Σταμάτης



 ΕΝΩΠΙΟΝ  ΤΟΥ  ΚΥΡΙΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

κ.κ.  Ιωάννη Τέντε
                


                             ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ  ΑΝΑΦΟΡΑ




      Του Παναγιώτη Σταμάτη του Δημητρίου, Πλωτάρχη του Πολεμικού                    
       Ναυτικού ε.α. κατοίκου Αθηνών, οδός Κομνηνών αρ.48.


                                         
                                             ΚΑΤΑ

1. Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ του Ανδρέα, τ. αρχηγού του ΠΑΣΟΚ,  τ. Πρωθυπουργού της Ελλάδας,  βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κατοίκου Αθηνών, οδός Ιπποκράτους αριθ.22 και Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων.
2.Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΕΓΛΙΤΗ, με την ιδιότητά του ως πρώην ΥΕΘΑ
 επί κυβερνήσεως Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, κατοίκου Αθηνών, οδός Ιπποκράτους αριθ.22.
3. Και  ΠΑΝΤΟΣ  ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ.


                                  
                      
     
 Αξιότιμε  κ. Εισαγγελεύ

Με αγανάκτηση πληροφορήθηκα από  Το "ΒΗΜΑ της Κυριακής" που κυκλοφόρησε τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 με πρώτο θέμα "Το πραξικόπημα που δεν έγινε"  το ρεπορτάζ συνοδεύεται και από άρθρο του Στ. Ψυχάρη, ενώ η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία και ονόματα χωρίς να τα αναφέρει, όμως, αντίθετα με το defencenet.gr που δημοσιεύει με αφορμή αυτό το γεγονός μια μαρτυρία που δείχνει ότι επρόκειτο περί μιας σκευωρίας για να εξυπηρετηθεί προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου εν όψει Καννών και τίποτα άλλο...

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην αλλαγή των τεσσάρων Αρχηγών και ειδική αναφορά στον Φ. Φράγκο πρώην Α/ΓΕΣ και πρώην υπηρεσιακό υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ο οποίος είναι και ο πραγματικός στόχος του δημοσιεύματος, αφού συγκεντρώνει μεγάλη λαϊκή αποδοχή εντός και εκτός στρατεύματος, σήμερα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αντέδρασαν έντονα στα περί "πραξικοπήματος": «Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι προσηλωμένες στο καθήκον που τους έχει τάξει το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Ελληνικός Λαός: να διασφαλίζουν και να κατοχυρώνουν την Εθνική Ανεξαρτησία, την Κυριαρχία και την Εθνική Ακεραιότητα της χώρας. 'Ολα τα άλλα είναι εκτός πραγματικότητας…».

Το ίδιο έντονα αντέδρασε και ο ευεργετηθείς από τον Γ. Παπανδρέου και Π. Μπεγλίτη, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δ. Κωσταράκος, ο οποίος στον λογαριασμό του στο twiiter έγραψε τα εξής: "Τα περί πραξικοπήματος πέρυσι τον Νοέμβριο είναι απόλυτα αβάσιμα και προσβλητικά για τις ΕΔ. Είμαστε οι φρουροί της πατρίδος και όχι επίορκοι".

Επίσης έχει δημοσιευθεί στο διαδίκτυο η παρακάτω μαρτυρία:
Η σκηνή είναι στην αίθουσα του ΓΕΕΘΑ στο ισόγειο του υπουργείου, ενώ όλοι αναμένουν την άφιξη του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Η ώρα περί τις 19.00 αρχές Νοεμβρίου και μέσα στην αίθουσα, βρίσκονται τρεις άνθρωποι.
Ο τότε επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνών σχέσεων του υπουργείου πρέσβης Δ. Χρονόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών της ΓΔΑΕΕ Δ. Γεωργιόπουλος και ένας συνεργάτης του defencenet.gr με μεγάλη εμπειρία στο στρατιωτικό ρεπορτάζ. Η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά και περιστρέφεται γύρω από το πραξικόπημα των Γ. Παπανδρέου και Π. Μπεγλίτη που αποκεφάλισε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων μία εβδομάδα πριν.
"Καλά, τι συνέβη; Πως έφτασε σε αυτή την απόφαση ο Μπεγλίτης;" ερωτά ο δημοσιογράφος σε κάποια στιγμή.
Και ο Δ. Χρονόπουλος απρόσμενα απαντά, ενώπιον και του Δ. Γεωργιόπουλου:
 "Είναι απίστευτο, αλλά έγινε ακριβώς έτσι: Κτύπησε το πορτοκαλί τηλέφωνο, ήταν ο Γ. Παπανδρέου. Απαίτησε από την Π. Μπεγλίτη να αποκεφαλίσει όλη την ηγεσία των Ε.Δ. γιατί την επόμενη ημέρα έφευγε για τις Κάννες και έπρεπε να είχε ένα "χαρτί" στα χέρια του για να αποφύγει την οργή των Ευρωπαίων από την απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Τον ρώτησα τι θα κάνει και ο Μπεγλίτης μου είπε ότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Του είπα ότι είναι μεγάλο λάθος και μάρτυς μου ο Θεός προσπάθησα να τον αποτρέψω."
Δ.Γεωργιόπουλος: "Τι λες βρε; Έτσι έγινε;".
Δ.Χρονόπουλος: "Ακριβώς έτσι. Του είπα ότι θα κάνει ζημιά και στον ίδιο πολιτικά μια τέτοια κίνηση, αλλά δεν με άκουσε. Σε λίγα λεπτά, κάλεσε τους τέσσερις Αρχηγούς και τους είπε ότι σε μισή ώρα ήθελε τις παραιτήσεις τους. Μετά από λίγο άρχιζαν να διαρρέουν στα ΜΜΕ του εξωτερικού ότι "αποσόβησαν πραξικόπημα στην Ελλάδα" Αυτή είναι όλη η αλήθεια".
Ένα απίστευτο βρώμικο παιχνίδι παίζεται από την κυβέρνηση στο εξωτερικό της χώρας, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες Βρετανών δημοσιογράφων στο defencenet.gr, στελέχη των πρεσβειών μας για να δικαιολογήσουν την χθεσινή κυβερνητική εκτροπή στις κρίσεις των Αρχηγών, υποστηρίζουν ξεδιάντροπα ότι οι αξιωματικοί σχεδίαζαν … πραξικόπημα! Και για τον λόγο αυτό τους αποστράτευσαν!



Χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα «
The Telegraph» σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε τις 1 Νοεμβρίου 2011 αναφέρει ότι «οι ξαφνικές κρίσεις στις ΕΕΔ δημιούργησαν την εντύπωση ότι μία τουρκικού είδους στρατιωτική συνομωσία είχε γίνει αντιληπτή από την κυβέρνηση χωρίς όμως να υπάρχουν τέτοιες κατηγορίες ή φήμες να είχαν κυκλοφορήσει στην χώρα. Οι ΕΕΔ δεν έχουν παρέμβει στην πολιτική ζωή της Ελλάδας μετά την ανατροπή της Χούντας η οποία κυβέρνησε την χώρα την περίοδο 1967-1974» (The development gave the impression that a Turkish-style military conspiracy was suspected by the government, but no such rumours or allegations had circulated in the country. Greece has been free of political interventions by the military since the overthrow of the military junta that ruled the country in the 1967-74 period.). (http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/8863728/Greek-military-leadership-changes-spark-opposition-outcry.html)
Γενικά τα βρετανικά κυρίως ΜΜΕ δημοσιεύουν εκτενή άρθρα για την Ελλάδα και την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να πάει σε δημοψήφισμα αφιερώνοντας σημαντικό χώρο για τις χτεσινές κρίσεις και τον κίνδυνο πραξικοπήματος από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επικαλούμενα την  παρέμβαση των  Ενόπλων Δυνάμεων στην πολιτική ζωή του τόπου το 1967 αλλά και μιας μελέτης της CIA η οποία κατά σύμπτωση είχε δημοσιευτεί σε τουρκική εφημερίδα τον περασμένο Ιούνιο (http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=report-military-coup-possible-in-greece-2011-05-29).
Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφερόταν η πιθανότητα πραγματοποίηση πραξικοπήματος στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.
Σε ένα άλλο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail επισημαίνεται και η σχετικά πρόσφατη μελέτη της CIA η οποία αναφέρει την πιθανότητα για πραγματοποίηση πραξικοπήματος στην Ελλάδα ως απόρροια της κρίσης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «Η αίσθηση της κρίση στην Αθήνα η οποία μέχρι το 1974 είχε στρατιωτική Χούντα αυξήθηκε από την απροσδόκητη ανακοίνωση ότι ο Παπανδρέου προτίθεται να αποστρατεύσει τους αρχηγούς του Στρατού του Ναυτικού και της Αεροπορίας καθώς και τον Α/ΓΕΕΘΑ. Η κίνηση αυτή δημιούργησε υποψίες για την εκδήλωση ενός πιθανού στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα μία εξέλιξη η οποία θεωρείται ως πιθανή σε μία μυστική εκτίμηση-μελέτη της CIA».
(The sense of crisis in Athens – ruled by a military junta as recently as 1974 – was compounded by an unexpected announcement that Mr Papandreou intends to dismiss the chief of the defence staff and the heads of the army, navy and air force. That raised speculation about the possibility of a military coup in Greece, an outcome said to have been deemed possible in a secret assessment by the CIA.) (http://www.dailymail.co.uk/news/article-2055872/Greece-referendum-George-Papandreou-prepares-Angela-Merkel-Nicolas-Sarkozy.html#ixzz1cYtKAXz7).

Δυστυχώς κανένα από τα δύο δημοσιεύματα δεν διαψεύστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι σήμερα, αφήνοντας το κύρος και την φήμη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κηλιδωμένη από την κακόβουλη φημολογία κάποιων τυχαίων καλοθελητών που θέλησαν με τον τρόπο αυτό να περάσουν στο εξωτερικό την εικόνα μίας κυβέρνησης που βρίσκεται σε κίνδυνο από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας χωρίς φυσικά να υπάρχει ίχνος αληθείας. 

 Κατά τη διάταξη του άρθρου 191 παρ. 1 του ΠΚ (διασπορά ψευδών ειδήσεων), με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή καταδικάζεται όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να ταράξουν τη δημόσια πίστη ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ή να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Κατά την αληθή έννοια της διατάξεως αυτής, που αποβλέπει στην προστασία της υπό
στενή έννοια δημοσίας τάξεως, δηλαδή της επικρατούσης στο κράτος ευταξίας συνεπεία της γενικής υποταγής στην έννομη τάξη, η οποία ειδικότερα συνίσταται κατά μεν την πολιτειακή όψη της στην επιβολή της κρατικής βουλήσεως, κατά δε της κοινωνική όψη της στην ειρηνική και ήρεμη συνύπαρξη και διαβίωση των πολιτών, οι αναφερόμενες σε αυτήν ψευδείς ειδήσεις και φήμες πρέπει να είναι επιτήδειες να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών όσον αφορά την ικανότητα της κρατικής εξουσίας προς εξασφάλιση της κοινής ειρήνης και την πεποίθηση των περί της διατηρήσεως της ειρηνικής διαβιώσεως των εντός του κράτους.
Για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της διασποράς ψευδών ειδήσεων απαιτείται εκτός των άλλων οι διασπειρόμενες ειδήσεις να είναι ικανές να προκαλέσουν φόβο και ανησυχία στους πολίτες ή να ταράξουν τη δημόσια πίστη ή να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας και γενικά να επιφέρουν τα αποτελέσματα που αναφέρονται στο αρ. 191 του Π.Κ. (βλ. ΑΠ 1015/1981 ΝοΒ 1981,1593, ΑΠ 1177/1978 ΠοινΧρ 1979,285).

Επειδή οι εγκαλούμενοι διέπραξαν με τη συμπεριφορά τους το ποινικό αδίκημα της
διασποράς ψευδών ειδήσεων κατ' αρ. 191 Π.Κ., πράξη ποινικώς κολάσιμη και άρα υπό του νόμου τιμωρητέα, διωκόμενη αυτεπαγγέλτως.

Επειδή ο  πρώτος εγκαλούμενος με τις ως άνω φράσεις διέσπειρε  με ψευδείς
ειδήσεις ή φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να ταράξουν τη δημόσια πίστη ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ή να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας

Επειδή διαθέτω το απαραίτητο ειδικό έννομο συμφέρον για την υποβολή της παρούσας, ως Πλωτάρχης εα του Πολεμικού Ναυτικού που αποστρατεύτηκε εκείνη την περίοδο από τον τότε ΥΕΘΑ (Π.ΜΠΕΓΛΙΤΗ)  και ως απλός πολίτης που θίγεται από τη συμπεριφορά των εγκαλουμένων.

Επειδή στη νομοθεσία μας προβλέπεται  ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δικαιούται σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης να διατάσσει τη διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα (άρθρο 35 εδ. γ΄ ΚΠΔ)

Επειδή  η παρούσα μηνυτήρια αναφορά είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής.

 Κατόπιν όλων των  ανωτέρω εκφράζω την άποψη ότι συντρέχουν οι αναγκαίες εκείνες ενδείξεις διάπραξης αξιόποινων πράξεων σε τέτοιο βαθμό βεβαιότητας ώστε να επιβάλλεται η ποινική τους τεκμηρίωση και δίωξη.
   


                                        ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

                     και με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου

                                     ΕΞΑΙΤΟΥΜΑΙ

Την άμεση και επείγουσα ποινική διερεύνηση του θέματος προκειμένου να ταυτοποιηθούν και εξατομικευτούν οι διαφαινόμενες ως τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις, να συνδεθούν με τους φυσικούς, ηθικούς αυτουργούς και άλλους συμμέτοχους και να υποστούν οι υπόλογοι την  κατά νόμο τιμωρία τους.
Επιπλέον δηλώνω παράσταση πολιτικής αγωγής για όλα τα αδικήματα κατά των ατομικών εννόμων αγαθών  που συρρέουν από τα μηνυόμενα, για την αποκατάσταση της βλάβης και για τη στήριξη της κατηγορίας.
Δηλώνω παράσταση πολιτικής αγωγής για χρηματική ικανοποίηση 44 ευρώ, με επιφύλαξη, λόγω ηθικής βλάβης επελθούσας σε εμένα από την εν λόγω πράξη.




                                                                          Αθήνα, 8 Οκτωβρίου  2012






                                                           Ο  ΜΗΝΥΤΗΣ
                                                  ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΝΑΓΩΝ

                                   Πλωτάρχης  ε.α.  Παναγιώτης Δ. Σταμάτης  Π.Ν. 


          ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ.Α.Π. & ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ" αριθ. πρωτ 381/8-10-2012 κατέθεσε στην Εισαγγελεία του Αρείου Πάγου ο Πλωτάρχης εα Πάνος Σταμάτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: